• Mincke

Geef jij je kinderen De Stijl mee?

Bijgewerkt: 17 jan 2018

Toegegeven. Het is niet toevallig dat ik in aanraking met De Stijl kom. Deze kunstbeweging is in Leiden begonnen in 1917 en sinds ik de marketing voor deze stad doe, ben ik enorm betrokken geraakt bij wat nu een internationaal en nationaal themajaar geworden is: 'Van Mondriaan tot Dutch Design'. 

Wat is De Stijl? Heel eerlijk gezegd wist ik er bar weinig van, van De Stijl. Natuurlijk had ik wel eens gehoord van Piet Mondriaan. Wist ik wat een #Rietveld stoel was en ook de naam Bart van der Leck had ik wel eens voorbij zien komen. Maar dat het een beweging was, een gedachtegoed, het begin van het hedendaagse Nederlandse design? Ik had géén idee! 

De Stijl is een kunstbeweging, opgericht in #Leiden door Theo van Doesburg. Hij gaf in 1917 voor het eerst het tijdschrift 'De Stijl' uit. Al snel sloot Piet Mondriaan zich aan en Gerrit Rietveld. De basis werd gelegd voor de uitgangspunten van deze beweging: primaire kleuren (blauw, rood, geel), lijnen, alles strak en simpel. Het achterliggende idee was om de wereld mooier en eenvoudiger te maken. Dat klinkt nu heel simpel, maar 100 jaar geleden was dat revolutionair! En nu nog steeds is het dé inspiratiebron voor kunstenaars als Piet Hein Eek, Maarten Baas en Hella Jongerius. 


Hoe en waar ontdek ik De Stijl?

Onze kinderen hadden op school al wat meegekregen over De Stijl, via het jeugdjournaal en in de les. Mooi! Maar ook al is Nijntje ook gebaseerd op de primaire kleuren van deze beweging, ik wilde ze toch nog wat meer meegeven. In het hele land zijn tentoonstellingen te zien voortvloeiend uit of geïnspireerd op De Stijl.  


Wij bezochten het Rietveld-Schröderhuis in Utrecht. Let op! Je moet hier wel vooraf een tijdslot boeken, het aantal bezoekers per uur is beperkt. Het huis zelf ligt ook nogal apart, net achter een viaduct, midden in een woonwijk. We reden er bijna voorbij!


Wat wel fijn is, iedereen krijgt een apparaatje waarmee je in je eigen tempo de rondleiding kan volgen. Onze kinderen waren allemaal bijzonder geïnteresseerd, en dat is niet vanzelfsprekend kan ik je vertellen...
Het huis is vrij klein, maar wel erg intrigerend. Oude foto's laten zien hoe het toen was en de moderniteit van het huis is verbluffend. Ik zou er zelf niet aan moeten denken om elke avond alles te verbouwen, te verrijden, dicht en open te klappen, maar het vernuft erachter is echt verbazingwekkend!


Na een uur sta je ook wel weer buiten (vinden kinderen ook leuk). Wij hadden een combi ticket met het Centraal Museum in #Utrecht. Die combinatie is ook erg leuk om te doen, zeker in deze volgorde. In het museum zagen we prototype's, meubilair, de verhalen achter het Rietveld-Schröderhuis en dé stoel natuurlijk! Een hele toffe middag, waarvan de twee oudsten echt wel wat hebben opgestoken.


De Stijl in Leiden Met deze kennis op zak moesten we natuurlijk ook wel een bezoekje brengen aan het Openlucht Museum De Lakenhal in hometown Leiden. Aangezien dit museum gesloten is voor renovatie (niet zo fijn in het Jaar van De Stijl), is er een lumineus Openlucht Museum weggezet op het Pieterskerkhof, vlakbij de Pieterskerk. Hier staan enorme wall paintings, waar kunstenaars uit binnen - en buitenland zijn losgegaan met als inspiratiebron De Stijl. 


Er zitten echt hele leuke wall paintings tussen.


Onze kinderen wilden zichzelf vooral laten vastleggen voor deze bijzondere plaatjes, ik weet niet of ze direct de link met De Stijl herkenden...
Dat deden ze wel toen we door een smal steegje bij het Gerecht kwamen, waar het prototype van Maison d'Artiste tentoongesteld stond. Niet dat ze daar ooit van gehoord hadden, maar de vlakken en vormen deed ze natuurlijk meteen denken aan het Rietveld-Schröderhuis. Wat dit Openlucht Museum De Lakenhal in De Stijl voor mij zo bijzonder maakt, is het contrast tussen de historische setting waarin het staat en de toegankelijkheid ervan. 

 

Tip! Maak er een weekendje Leiden van en verblijf in het superleuke en hartje Leiden gelegen Boutique Hotel d'Oude Morsch!


4 keer bekeken