• Mincke

Heerlijk herfstplekje bij Durbuy

Al twee jaar komen wij in de herfstvakantie op Domaine de Boulac midden in de #Ardennen, vlakbij het leuke plaatsje #Durbuy. Als je van #wandelen, #fietsen, #mountainbiken en #grotten houdt, dan zit je hier goed! Back to the basics, nauwelijks wifi en vaak regen, dat is voor ons de Ardennen. Wel in het gezelschap van een goed stel vrienden, zodat we 's avonds aan de wijn of de spelletjes kunnen.


Vanaf Oegstgeest rijden we er zo'n drie uur op om in Izier te komen, daar ligt Domaine de Boulac, niet meer dan een klein dorp met een paar honderd inwoners. Zodra je de Belgische grens over bent, voel je je al in het buitenland. Niet alleen door het ontbreken van een welstandscommissie op de bouw van de huizen daar, maar ook natuurlijk door het mooie, glooiende landschap en de traditionele huizen van hardsteen.


Het park

Domaine de Boulac ligt in een groot, groen park met zo'n 100 huisjes die vaak particulier eigendom zijn en in de verhuur gedaan worden. Wij zitten aan Bramenpad 4, een prima en knus huisje met 3 slaapkamers waar van 2 met stapelbedden. Gezellig met een open haard, vereiste nummer één tijdens een vakantie in de Ardennen.


Op het park zelf is vrijwel niets te vinden en dat is heerlijk. In deze tijd van het jaar is het hier een explosie van kleuren, echt prachtig. Er ligt een mooie vijver en er staan een paar schapen. Dat is het. Aan het begin van het park zit het restaurant Le Hibou. Heel gezellig met een mooi terras, speeltuin, trampoline, voetbalveldje, buitenzwembad (alleen in de zomer) en 2 tennisbanen. Dus bij een mooi najaar kunnen de tennisballen mee. Perfect om hier even een borrel te doen na een stevige wandeling, een keer te eten of in de ochtend van een heerlijke Café Latte of cappucino te genieten. Boek of tijdschrift mee...wie doet ons wat?


Durbuy

Op nog 13 km afstand ligt het bekende dorpje #Durbuy, aan de oevers van de Ourthe. Wie kent het eigenlijk niet? Vast wel eens een survivalkamp gehad of met je ouders geweest toch? Het is een klein, pittoresk stadje, redelijk toeristisch met veel kleine winkeltjes, galerietjes en restaurants. Je vergaapt je er aan winkels met lekkernijen en je kunt er heerlijke wafels krijgen.


Dit is ook het startpunt van veel outdooractiviteiten. Van #kanoën tot #mountainbiken. Je kunt je hier prima een paar uurtjes vermaken. Met Kerst schijnt hier een gezellige kerstmarkt te zijn, misschien voor een volgende keer.

Ons eerste bezoek aan Boulac stond in het teken van regen, regen, regen. Pieter zou zo rechtsomkeer maken. Het is gezellig als je binnen zit bij de open haard, maar overdag met 3 kinderen in een vakantiehuisje, dan word je gek. Gelukkig zijn er nog voldoende andere goede opties, van het chocolademuseum tot de grotten van Remouchamps.Grotten van Remouchamps

Wij gingen voor de grotten van Remouchamps, maar het hadden ook de grotten van Han kunnen zijn. Er is volop 'grotten keus'! We moesten wel even wachten tot de volgende groep vertrok maar we keken nu al uit naar de stalactieten en stalagmieten. De rondleiding door een Nederlandstalige gids was een een kruip door, sluip door met als kers op de taart een boottocht door de spelonken. Alhoewel diegenen die helemaal naar de top klimmen om de 'Kathedraal' te zien ook niet teleurgesteld worden. Echt heel erg leuk om te doen als je hier een keer bent!


Outdoor activiteiten

Onze tweede herfst in de Ardennen hadden we prachtig weer en dan ga je toch heel andere dingen doen! We besloten te mountainbiken. Echt vlakbij het park ligt Domaine de Palogne. Hier kun je kayaks en mountainbikes huren, het ligt echt schitterend aan de Ourthe. Bovenin ligt ook nog een Burcht die te bezoeken is, de Burcht van Logne (jaar 1 gedaan inclusief een puzzelopdracht voor de kinderen).

Goed, mountainbiken dus....Ik had er zin in. Maar jeminee....wat had ik na de eerste km's al spijt dat we niet waren gaan kayakken zeg...Pfff....wat was dit pittig! En ik vond sommige stukken ook best spannend...Ik had echt 'piekende' armen van het trillen op de kiezel - en bospaden en vond sommige stukken toch best snel gaan. Dit in tegenstelling tot onze kroost, die volgens mij gewoon totaal geen gevaar ziet. Met name de plattere fietsdelen genoot ik van het supermooie landschap, wat was het hier mooi. Echt vakantie dit!


We hadden een fietsroute meegekregen en waren denk ik totaal zo'n drie uurtjes bezig. Dat is wel inclusief de lekke band die we uiteindelijk zelf wisten te repareren. Dat hoort er ook bij. Bij terugkomst drinken we er een verdiend Belgisch biertje op.

Deze omgeving leent zich voor zo veel uitjes, natuurlijk afhankelijk van het weer. Nog een paar tips:


- La Roche en Ardenne (stadje met het bekende kasteel)

- Wildpark bij La Roche en Ardenne

- De Burcht van Logne (Domaine de Palogne)

- Labyrinth van Barvaux


Wat verder handig is: houd altijd wat cash in de portemonnee. In dit Franstalige deel van België is pin nog niet zo vanzelfsprekend. Dat heeft ook zo z'n charme:-).


Huisje op Domaine le Boulac huren?
33 keer bekeken