• Mincke

Leuk! Fietsvakantie met kinderen

Bijgewerkt: 17 jan 2018

Na kamperen in Canada, zeilen in #Kroatië en #bergwandelen in #Oostenrijk, kwamen we tot het volgende plan met onze vriendengroep waarmee we om het jaar op vakantie gaan: een fietsvakantie! Uhhh....een #fietsvakantie, maar waar dan? Iemand riep: 'door wijnvelden', een ander: 'niet te veel hellingen', de moeders dachten vooral aan de jongsten van 9, het moest veilig en behapbaar zijn...


Met een groep van 14, waarvan 8 kinderen en 6 volwassenen even puzzelen.. We kwamen terecht bij Mozaïek Reizen, een specialist in fietsvakanties. Want we doen graag veel zelf, maar hierbij wilden we toch graag wat advies. En niet te vergeten: de bagage graag laten vervoeren van pension naar pension...Uiteindelijk werd het Tsjechië! #Tsjechië? Hmmm, ik moet eerlijk bekennen dat ik me er niet echt een voorstelling van kon maken. Het klonk niet echt aantrekkelijk, behalve dan dat ik wist dat het een goedkoop vakantieland was en dat de 'pivo's' er lekker smaakten. Verder kende ik het eigenlijk niet. Tenminste, buiten #Praag dan, want daar was ik wel al een aantal keer geweest. We gingen voor de Elbe route van Praag naar Dresden, een eeuwenoude handelsroute. Niet te moeilijk en goed te doen voor kinderen.


Fietsen door Praag

We zouden elkaar zien in ons hotel in Praag, net buiten het centrum. Met de metro zit je daar zo en die avond kwamen we terecht in een nogal toeristisch restaurant 'U Fleku'. Op zich leuke, grote binnentuin, maar echt druk, alleen maar toeristen en voordat je het weet, heb je tig schnaps achter de kiezen, die je natuurlijk straks mag afrekenen. Goed voor de eerste avond dus.


De volgende ochtend zouden we een fietstocht door Praag maken met Lucas onze gids en zijn compagnon. De fietsen stonden keurig in de garage van ons hotel, net als onze auto's die daar de hele reis konden blijven staan. Echt top geregeld moet ik zeggen.

Fietsen, helmen (verplicht onder de 18 jaar), tasjes voor aan de fiets, een repair kit, alles was compleet. Ik vond het best eng, zo'n drukke stad, trams, verkeer, kinderen in de gaten houden, pfff...Toch ging dit echt verbazingwekkend goed! We namen dan ook wel rustige routes, zagen plekken waar je normaal niet komt en genoten van mooie uitzichten. Wat was dit leuk!


De fietstour door de stad duurde een halve dag. We zagen de mooiste plekjes van Praag en eindigden met een verdiende lunch. Waren we nu klaar voor het echte werk? Want vanaf nu moesten we het zelf doen, zonder gids...oef. Toen een van mijn wat meer ervaren vriendinnen aankwam met een extra siliconen zadelhoes, nadat de ander aangaf bang te zijn voor blaren op de billen, zag ik het even somber in...


Die avond zochten we een iets minder toeristische eetplek op, want het centrum van Praag was zo achterlijk druk! Omdat het heerlijk weer was, besloten we naar een biergarten te gaan in een van de buitenwijken van de stad: Riegrovy Sady Beer Garden. Deze ligt in een prachtige wijk, midden in een park. Veel lokalen en voldoende te eten, van gegrilde worstjes, salades en kip tot pasta. Tsjechië, here we come!


Praag naar Kralupny: 30 km

Het is even wennen in het begin, maar eigenlijk toch eenvoudig. Zolang je de Elbe maar volgt:-). Met de meegegeven routekaarten, lukte het prima! Achteraf bezien, was dit de minst leuke dag. Vrij saai landschap, plat, langs de rivier en soms oude Tsjechische industrie. De fietspaden waren verrassend goed, dat hadden we niet verwacht. Wat wel best lastig was, was het vinden van een geschikte lunchlocatie! Natuurlijk zijn er wel 'eettentjes' onderweg maar meer dan worst met ketchup kun je er vaak niet krijgen. En daar waren we al wel klaar mee. Dus we besloten om vanaf nu inkopen te doen bij een supermarkt en dan onderweg te picknicken. Lekker, gezond en gezellig!Die middag kwamen we aan bij een leuk pension aan het water. Prima appartementen en een heerlijke keuken! We werden er hartelijk ontvangen. De kinderen zijn 's middags nog gaan zwemmen in het lokale zwembad (meteen even boodschappen doen) en erna heerlijk op het terras aan de pivo en tot in de late uurtjes eten en kletsen.


De volgende ochtend bagage voor tienen klaarzetten, zodat het vervoerd kon worden naar onze volgende stop. Wij klommen weer op ons stalen ros, klaar voor nieuwe ontdekkingen.Kralupny naar Melnik: 25 km

Niet zo'n lange dag vandaag, dus uitslapen, ontbijten en rustig aan. Wel wisten we dat Melnik wat hoger lag, dus het venijn zat 'm in de staart...Maar ook daar waren we op voorbereid....


Vandaag was de route veel mooier, groener en met bezienswaardigheden. De zon scheen, we stopten bij een prachtig landhuis en oude hoeve, fietsten door graanvelden en namen een pontje om de rivier over te steken.Een hele gevarieerde route met als kers op de taart het mooie Melnik, hooggelegen tussen de wijnvelden....


Een schilderachtig dorpje, veel wijnhuizen en een prachtig uitzicht! Eenmaal in ons pension en na het verdiende biertje (het was toch wel even trappen naar boven), op zoek naar een restaurant voor 14 personen. Daar zitten de Tsjechen namelijk echt niet op te wachten..

'Too much people'

Wij vonden het nogal apart en beetje jammer dat ze ons niet met open armen

ontvingen...Dus toen maakten we er een tafel van 1 x 6 en 1 x 8 van, Ging een stuk makkelijker...De Tsjechen blijven nogal stug vinden wij. Het gaat allemaal niet van harte. Liever lui dan moe lijkt het.Maar wat een heerlijk dorp. Lekker op het terras buiten gegeten. Eten & drinken is nog steeds gewoon erg goedkoop. Voor een pivo betaal je een euro. Een goede fles wijn kostte rond de vijf euro...Dat is toch wel lekker als je op vakantie bent!

Van Melnik naar Litomerice: 51 km

De zwaarste dag vandaag, met een behoorlijke afstand op de teller. Het vooruitzicht was wel 2 nachten in een zelfde pension, ook wel lekker. Op tijd vertrekken dus. Het laatste stuk van deze dag was behoorlijk druk, veel verkeer. Opletten geblazen. Ik hield soms m'n hart vast, maar alles ging goed. Wederom een divers landschap met mooie stops. Prima te doen!


De reden van een langer verblijf in Litomerice, is de aanwezigheid van het concentratiekamp #Theresienstadt. Dat zouden we morgen bezoeken. Vandaag kwamen we tegen vieren aan. Onze bagage staat elke keer keurig klaar als we aankomen! Inchecken, kinderen zwemmen, 's avonds nog het Nederlands elftal kijken (vrouwen EK) in een sportbar en vroeg het nestje in.


Theresienstadt


Het voordeel van de fiets, is dat je er ook dus de volgende dag weer mee op pad kunt. We fietsten vanuit Litomerice zo'n 20 minuten naar Theresienstadt. Van tevoren hadden we de kinderen al filmpjes laten zien en het verhaal verteld. Want het blijft toch wel erg indrukwekkend en 'zwaar'. Toch vonden we dat we - zo dicht in de buurt - hier naartoe moesten. We hadden de dag ervoor via de site kaarten gereserveerd en een gids.


Toen we Theresienstadt infietsten overviel ons allemaal al een erg 'unheimisch' gevoel. Het was er echt 'doods', alsof de tijd er had stilgestaan en er nauwelijks iets aan veranderd was sindsdien. We wisten niet goed of dat nu juist goed of slecht was...je kunt er ook moeilijk een toeristisch oord van maken. Maar toch..We zagen de genummerde 'blocken', de uitgewoonde huizen. Het liet weinig aan het voorstellingsvermogen over. En dit was dan nog het 'goede deel'.


De rondleiding was in het Engels. Af en toe vertaalden we wat voor de kinderen. Al met al erg indrukkend, maar ook leerzaam. De kinderen bleef uiteraard de executieplaats en het zwembad het meest bij. Het zwembad, gemaakt door Joden, uitgegraven met een lepel, in de winter...voor de officieren en hun gezin, vlak buiten de poort.


Brrr...koude rillingen. We waren stiekem blij dat we er weer weg konden. Nou ja....weg...net buiten de poort, kregen we een lekke band. Tsja, dat hoort er ook bij. Maar gelukkig hadden we een reparatiekit en 3 handige mannen...


Litomerice - Decin: 44 km


Nog een best pittige dag, maar we waren uitgerust. Halverwege zouden we het Strekov kasteel bezoeken, een van de meest romantische kastelen van Tsjechië. Kastelen liggen vrijwel altijd wel hoog, maar deze op een maar liefst 100 meter hoge steile rotswand. We hadden wat afstappers:-). Maar uiteindelijk toch iedereen boven, knap hoor!


Die middag komen we aan in Decin, een wat drukker plaatsje. We slapen in een echt hotel. Prima, niet bijzonder verder.


Decin - Bad Schandau: 20 km

Vandaag niet ver fietsen, dus rustig aan. Wel een mooie route, langs de Elbe met prachtige rotsformaties. We merken het meteen als we de grens over komen. De kopjes koffie zijn weer van ons eigen prijsniveau. We steken de Elbe over met de pont en komen al vroeg aan bij ons hotel: Albergo Toscana. Super mooie kamers, gezellig en sfeervol. Het dorpje zelf is klein met een spa - en welness historie. Wij denken allemaal dat onze ouders het hier prima naar hun zin zouden hebben...
Wij gaan op pad die middag. Met een treintje hoog de bergen in. Na een fikse wandeling worden we beloond met een prachtig uitzicht.


Bad Schandau - Dresden: 50 km

Het einde van de fietstocht nadert. Morgen nog een dagje fietsen naar #Dresden en dan hebben we onze eindbestemming gehaald. In Dresden hebben we een hotelboot geregeld. De oordoppen liggen op ons kussen klaar bij aankomst. Dat belooft een roerige nacht...

Vanuit Dresden worden we met een transferbusje opgehaald en weer naar Praag gebracht. Het hoost van de regen buiten...de eerste dag dat het regent, na tien dagen zon en warmte. We rijden twee uurtjes, 225 km 225 km!! Dat hebben wij toch maar gefietst.. Het was de moeite waard, we zijn voldaan en trots, hebben veel mooie dingen gezien! En Tsjechië? Dat viel me uiteindelijk reuze mee. Mijn vooroordelen gaan aan de kant.


Zouden we dingen anders doen de volgende keer?

Ja, één ding zouden we achteraf anders aanpakken. We waren aan het eind 'moe' van het elke avond uit eten gaan. We sliepen natuurlijk in b&b's. Elke avond gingen we op zoek naar een restaurant. Met de kennis van nu zouden we ook ergens halverwege een camping of bungalowpark inplannen. Zelf bbq'en en eten koken, kinderen even 'los'. Maar dat is dan ook echt het enige.


Complimenten aan Mozaïek Reizen die deze trip perfect verzorgd heeft. We hebben er weer een topervaring bij.101 keer bekeken