• Mincke

Zin in de poldertocht

Bijgewerkt: 17 jan 2018

Een gewone zondagochtend in huize Melieste. Na het ontbijt zegt vader:  'Gaan we nog iets leuks doen vandaag'? Waarop onze oudste zoon zegt: 'We gaan niet wandelen of fietsen hoor!' Onze dochter valt hem bij en benadrukt nog eens dat zondag toch echt een rustdag is...Dat staat voor haar gelijk aan een dagje chillen op de bank met haar telefoon. Alleen jongste zoon Joep is enthousiast om iets te gaan doen en probeert met al zijn overredingskracht broer en zus te bewegen het ook leuk te vinden. 

Ik grijp mijn telefoon. ga naar de Uitagenda van Leiden en kijk of er nog iets leuks te doen is. Ik klik op de 'Kaag en Braasem #poldertocht, wandelen in Veenetië'. Oké dat wordt het. Vertrek tot 13.00 uur vanuit Roelofarendsveen, keuze uit verschillende afstanden (5, 10, 15 en 22 km) en teksten als 'normaal niet toegankelijk voor publiek, over hekken klimmen, struinen over boerenerven en door kassen met onderweg leuke verrassingen' geven de doorslag.Thuis is het letterlijk nog even polderen...Oudste zoon weigert mee te gaan want kunnen we niet eens iets anders bedenken dan wandelen? En dochter gaat onder zwaar protest mee...

Uiteindelijk toch allemaal in de auto op weg naar Veenetië. Bij aankomst best druk, We schrijven ons in voor 5 km (10 km kregen we er echt niet door bij onze kroost) bij een tuincentrum en betalen totaal 21 euro (5 per volw en 3 euro per kind t/m 12 jaar). De opbrengst lees ik gaat naar het Liliana Fonds, dus prima. 

Eenmaal lopend - met stempelkaart in de hand -  is de sfeer goed. Begint zelfs Yentl gezellig te praten over koetjes & kalfjes.


We lopen wel een beetje in kolonne, veel gezinnen met kinderen, maar het weer is prachtig en het uitzicht ook. Af en toe klimmen we over een hek, waar Merel zich handig overheen manouvreert, zonder de paardendekens die er overheen liggen aan te raken, want dat is 'vies'.


We zien de molens, het groen, de sloten. De sloten...die doen het altijd goed bij de jongens. Niet in het laatst omdat Pieter de boel goed weet op te stoken met teksten als 'die sloot haal je niet, probeer maar. Pfff....En een echte Melieste laat zich dat niet zo maar zeggen natuurlijk...


Bij onze eerste stop in een grote kas, verkopen ze heerlijke groenten & fruit.

Ik koop er 5 zoete kleine appels voor onderweg. Daar word ik nu altijd echt gelukkig van, herken je dat? We lopen anderhalf uur over boerenerven, zien kleine kikkertjes, wandelen langs het water waar waterskiërs hun kunsten laten zien, eten een ijsje en kijken onderweg bij huizen naar binnen:-). 

Als we terugkomen bij het tuincentrum worden we warm onthaald, zwaait er iemand met een heuse finish vlag en moet ik erg lachen om het ontvangstcomité dat ons 'feliciteert' met deze geweldige prestatie. Een oranje bloem en medaille rijker, drinken we er een biertje op. Het is er gezellig druk vol finalisten, springkussens en fanfare. We kijken de kids aan. Volgend jaar weer? En dan de 10 km goed?

Met een broodje kroket en tosti in de hand knikken ze van ja...Wil je ook meedoen volgend jaar? Ga dan naar www.poldertocht.com.

2 keer bekeken